itulau_fanua

tala fou

5 Ituaiga Eseese o Gears & latou Fa'aoga

O se mea fa'aoga o se vaega fa'ainisinia fa'apitoa e mafai ona iloa e ona nifo vane fa'ata'amilo i luga o se mea e lapotopoto, o'o'o, po'o le cone-foliga ma e tutusa le ta'ape.A fa'apipi'i fa'atasi nei vaega, ona fa'aogaina lea i se fa'agasologa e fa'afeiloa'i ai suiga ma malosiaga mai le 'au fa'ata'ita'i i le 'au fa'amautu.O le tala faʻasolopito o mea faʻaoga e tuai, ma o Archimedes e faʻatatau i lo latou faʻaaogaina i Eleni anamua i tausaga BC.

o le a matou aveina oe e ala i 5 ituaiga eseese o mea e faaaoga, e pei o spur gears, bevel gears, screw gears, etc.

 

Miter Gear

O ituaiga pito sili ona taua o mea faʻapipiʻi, ma o latou saoasaoa o le 1. E mafai ona latou fesuiaʻi le itu o le eletise e aunoa ma le afaina ai o le saoasaoa o le felauaiga.Atonu e iai se latou fa'asologa laina po'o le helical.Talu ai e fa'atupuina le malosi o le tui i le itu axial, e masani lava ona iai se fa'amau fa'apipi'i i ai.O mea fa'amau fa'ai'u e tutusa ma mea fa'amau masani ae fa'atasi ai ma tulimanu fa'amau e le 90 tikeri.

 

Spur Gear

E fa'aogaina fa'alava fa'atasi e fa'ao'o mai ai le paoa e fa'aaoga ai mea fa'amalosi.O nifo uma i luga o se seti o mea faʻamalosi e taoto i se laina saʻo e faʻatatau i le au.A tupu lea mea, e fa'atupuina e mea fa'aoga ni avega fa'aalaala i luga ole la'au ae leai ni uta axial.

 

Spurs e masani ona leotele atu nai lo mea faʻaoga helical e faʻaogaina i se laina e tasi o fesoʻotaʻiga i le va o nifo.A fa'afeso'ota'i le tasi seti o nifo i le mata, o le isi seti o nifo e saosaoa atu i ai.E sili atu le sologa lelei o le tui i nei mea fa'aoga a'o fa'afeso'ota'i nisi nifo.

 

E mafai ona fa'aogaina mea fa'aoso i so'o se saosaoa pe afai e le o se popolega le pisa.O galuega faigofie ma tauagafau e faʻaaogaina nei mea faʻaoga.

 

Mea fa'ameamea

O le u'amea o lo'o i ai le pito pito i luga e pei o se cone ma o lo'o i ai nifo o lo'o tafe i autafa o le cone.O nei mea e faʻaaogaina e faʻafeiloaʻi ai le malosi i le va o laʻau e lua i totonu o se faiga.O lo'o fa'atulagaina i vaega o lo'o i lalo: fa'amoe helical, mea fa'aoga hypoid, fa'ato'a leai;ufi sa'o;ma le pulou.

 

Meatau o le Herringbone

E mafai ona fa'atusaina le fa'agaioiga o se mea fa'aoga o le herringbone i le fa'apipi'i fa'atasi o mea fa'aoga helical.O le mea lea, o le isi igoa mo ia o le lua helical gear.O se tasi o faʻamanuiaga o lenei mea o le ofoina atu lea o le puipuiga mai le tuiina o le itu, e faʻatusatusa i mea faʻaoga helical, lea e mafua ai le tuʻi o le itu.O lenei ituaiga mea faʻapitoa e le faʻaogaina le malosi o le tui i luga o paʻu.

 

Meafaigaluega i totonu

O nei uili pinion e pipii faatasi ma u'amea pito i fafo ma e iai nifo ua vaneina i totonu o pa'u ma cones.O nei mea e fa'aaogaina i mea fa'apipi'i.Involute ma trochoid gears e iai 'ese'ese i totonu ma fafo e pulea ai fa'afitauli ma fa'alavelave.


Taimi meli: Tes-04-2023